1,5 meter afstand houden weer verplicht

Thema: Corona

23-11-2021

Vanaf morgen is het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Nu is het nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet kondigde al eerder aan dat vanwege de oplopende coronaregels weer een verplichting gaat gelden, maar dat moest nog wel juridisch worden geregeld.

Dat is nu gebeurd en vanaf morgen kunnen politie en boa’s er weer op handhaven. Mensen die zich er niet aan houden, krijgen een waarschuwing en kunnen daarna een boete krijgen van 95 euro.

Volgens het kabinet is het houden van 1,5 meter afstand een van de belangrijkste basisregels om het aantal besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

1,5 meter niet altijd en overal verplicht

De verplichting geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder, maar niet voor mensen die tot één huishouden horen en ook niet op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in een restaurant. De anderhalve meter is bijvoorbeeld ook verplicht in winkels; een sport beoefenen waar afstand niet mogelijk is, blijft kunnen.

Ook in andere situaties waarin afstand houden niet goed kan, geldt geen verplichting. Soms is daar een mondkapje verplicht of gelden andere aanvullende maatregelen. Bron NOS.

Morgen zal er een update Q&A vanuit OCW uitkomen. Ook zal het servicedocument en de protocollen z.s.m. worden aangepast.