GO op bezoek bij Adelante-Encanto

30-11-2022

We gaan naar een school die een jaar van wederopbouw, als gevolg van de watersnood in juli 2021, achter de rug heeft. Ze hebben deze mijlpaal meteen aangegrepen om een naam te onthullen voor de mytylschool van Adelante. Deze is:

“Encanto”

Encanto, (voortgezet) speciaal onderwijs maakt net als tyltylschool de Maasgouw in Maastricht deel uit van Adelante Onderwijs maar draagt als school nu ook een eigen naam.

De letterlijke betekenis van ‘encanto’ is charme en het is geïnspireerd op het Disney-verhaal Encanto. De inhoud van dit verhaal sluit namelijk aan bij hetgeen de (V)SO-school voor leerlingen wil zijn: een ‘encanto’, een bijzondere plek waar zij begeleid worden om hun gaven en talenten zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Geloven in jezelf staat in het verhaal centraal. Daarom sluit de naam ook zo goed aan bij het motto van Adelante: haal het beste uit jezelf.

In het gesprek wat we hebben komt van alles aan de orde. De ingewikkelde positie (soms) omdat er een boven regionale samenwerking is met vele gemeentes en SWV-en die niet allemaal hetzelfde willen en doen.

Het relatief hebben van een kleine populatie maar toch ‘alles moeten en willen bieden’. De verhouding extern bijdragen aan dekkend aanbod en alles wat daarbij komt kijken en intern zorgen dat de school goed blijft draaien.

Herkenbare aspecten die we vaker terug horen van GO scholen.