Coalitieakkoord openbaar

15-12-2021

Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, is gepresenteerd.

M.b.t. onderwijs geeft dit akkoord aan (pagina 19):

“Onderwijs en ontwikkeling: iedereen in Nederland verdient een goed bestaan en moet mee kunnen doen. Dat begint bij het bieden van dezelfde kansen aan alle kinderen, jongeren en studenten om zich te ontwikkelen en te ontplooien.

Daarom willen we de onderwijskwaliteit versterken om de basis op orde te krijgen, zodat elk kind leert lezen, schrijven en rekenen en goed wordt onderwezen in burgerschap. Om dat te bereiken investeren we ook in voldoende en goede leraren en schoolleiders.

We vergroten de kansengelijkheid door te investeren in kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie en de rijke schooldag. We versterken het beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. En we waarborgen sociale veiligheid en gelijke behandeling.

Basis op orde

Er komt een ‘masterplan’ zodat ieder kind leert lezen, schrijven en rekenen en we gebruiken hiervoor effectief bewezen lesmethodes, zoals ingezet bij het Nationaal Programma Onderwijs. We willen zichtbare verbeteringen op het gebied van de onderwijskwaliteit in het algemeen en de basisvaardigheden in het bijzonder.

We geven duidelijker aan wat we van scholen verwachten, bijvoorbeeld bij de curriculumherziening. We sturen op de kwaliteit van het onderwijs en grijpen sneller in bij scholen die onvoldoende presteren. Burgerschap wordt een integraal onderdeel van het onderwijs en wordt gegeven door daartoe bevoegde docenten.

We brengen scholen in positie door investeringen zoveel mogelijk rechtstreeks naar de klas te laten gaan, volgens de systematiek van de werkdrukmiddelen. Scholen gaan zich beter verantwoorden over de inzet en effectiviteit van de middelen zonder de administratieve lastendruk te verhogen. We versterken de zeggenschap van schoolleiders en leraren evenals de betrokkenheid en inspraak van ouders en leerlingen.

We brengen het gespecialiseerd voortgezet onderwijs zo snel als mogelijk onder bij het voortgezet onderwijs.

Het praktijkonderwijs is een volwaardige onderwijssoort. We werken toe naar rechtstreekse financiering met inachtneming van het lopende onderzoek dat hiernaar wordt uitgevoerd door Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt Nijmegen.

In totaal investeren we structureel €1 miljard per jaar voor het versterken van de onderwijskwaliteit. “

Loonkloof dichten

Daarbij zijn we zijn verheugd dat de vier coalitiepartijen de loonkoof willen dichten. We vragen samen met anderen al jarenlang om alle werknemers met gelijkwaardige functies in het PO gelijk te belonen als in het VO. Een concurrerende beloning is een voorwaarde voor een aantrekkelijke en dynamische onderwijsarbeidsmarkt, en die hebben we hard nodig. Op naar één wet funderend onderwijs.

Voor ons betekent dit ook:

Dat het besluit om het vso zo snel mogelijk onder te brengen verstrekkend is. We zullen de uitwerking van dit voornemen nauwgezet volgen en in afstemming met de VO-raad ook actief inzet op plegen. Hierbij zijn voor ons belangrijke aspecten:

  • Bevoegdheden onderwijzend personeel; zowel PABO als 1e of 2e graads bevoegdheid is voor onze doelgroepen passend;
  • Hoe om te gaan met (soms relatief kleine) scholen waarin zowel so als vso scholen in gezamenlijkheid onderwijs verzorgen. Hoe gaan we hierbij om met de verschillende arbeidsvoorwaarden?
  • Hoe om te gaan met medewerkers die zowel in het so en vso werkzaam zijn. In welke cao zullen deze dan vallen?
  • De uitkomsten van dit rapport nemen we ook mee:

We lezen graag van jullie of er andere punten/zorgen zijn die we hierbij wat jullie betreft moeten meenemen.

Daarbij feliciteren we onze collega’s van het Praktijkonderwijs met het voorgenomen besluit om hun onderwijs rechtstreeks te bekostigen. We weten dat ze zich hier al langer sterk voor hebben gemaakt en zien dit, met hen, als een publieke erkenning van het structurele belang van hun onderwijs.

Of en zo ja dit op termijn direct of indirect ook voor onze vso scholen effect heeft, kunnen we nu nog moeilijk inschatten. We zullen dit goed volgen. Ook hierbij geldt, als jullie vragen, zorgen of aandachtspunten hierbij hebben, neem contact met ons op.