Go op bezoek bij CSBO Bergkristal

De visie van de school is dat ze een aanbod hebben voor kinderen met een specifieke onderwijsbehoeften maar dat ze ook kijken naar basisvoorwaardelijke zaken die nodig zijn om überhaupt tot leren te komen.
Op de binnenplaats van deze school tussen het hoofdgebouw en de gymzaal staat “Het Glazen Huis”.
Een grote ruimte waar de leerlingen zien, voelen, ruiken en ervaren hoe het is om te zaaien, verzorgen en oogsten. Ze zien, of doen mee met, de bereiding van voedsel. Ook zijn er atelierlessen.
Daarnaast krijgen de leerlingen hier technische lessen aangeboden, die door externe vakmensen worden gegeven. De kinderen leren o.a. houtbewerking, fietsen maken en schilderen.
De centrale plaats in de school is “de Huiskamer”. Hier kunnen leerlingen de hele dag terecht om hun verhaal kwijt te kunnen, ruzies uit te praten of rustig te werken.
De hele dag is er in de huiskamer een medewerker en/of kindercoach aanwezig.
Bij binnenkomst worden we door de schoolleider hartelijk begroet; we kennen elkaar omdat hij contactpersoon voor ons is in de regio Holland Rijnland .
We krijgen ook meteen een zeer interessant rapport in de hand gedrukt: “Gevolgen van kansenongelijkheid in Nederland”, welke beleidsopties zijn er; vanuit SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds.
Daarna begint het gesprek, over de trots van de school, de rol die de thuissituatie heeft op de ontwikkelmogelijkheden van leerlingen, omgevingsfactoren, partners waarmee de school samen de klus mee klaren.
Over de route die ze gekozen hebben die heeft geleid tot een prettige school, een goed klimaat en een professioneel, betrokken team (dat zelf aan het roer staat om dit ook zo te houden).
Ze hebben een goed van de inspectie en zeer terecht, dat blijkt uit wat we allemaal zien en horen.
Wat moet het leuk zijn om hier te mogen en kunnen werken!
Over Lector Mariëtte Lusse gaat het ook: ze zet zich in voor het vergroten van kansengelijkheid en het beter omgaan met armoede voor kinderen in kwetsbare gezinnen, en het voorkomen van schooluitval en hoe de school hierin meewerkt, denkt, onderzoekt.
We hebben het over bestendiging, warme, goede overdracht en uitstroom en dat dit dan toch soms niet goed loopt en hoe pijnlijk en ingewikkeld het is om te zien dat een leerling met potentie het dan soms toch niet redt in een vervolgsetting.
Dat dit dan niet ligt aan de leerling maar aan de omgeving die ondanks goede intenties niet het juiste (kan) doet (doen).
Na de vragenlijst items allemaal te hebben besproken, krijgen we een rondleiding door de school. We gaan weg met de constatering:
En wat zijn de leerlingen bofkonten!