Programma van eisen voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs

11-07-2024

Met de start van passend onderwijs zijn er 152 samenwerkingsverbanden ingericht. Schoolbesturen vormen met elkaar samen het samenwerkingsverband en de schoolbesturen en samenwerkingsverbanden hebben ieder wettelijke taken en verantwoordelijkheden om passend onderwijs voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte te realiseren.

De verantwoordelijkheden liggen logischerwijs in elkaars verlengde. Ieder samenwerkingsverband heeft op basis van de ruimte hiervoor bij de start van passend onderwijs in de regio keuzes gemaakt hoe ze het samenwerkingsverband in heeft gericht, om zo aan te sluiten bij de regionale behoefte.

Dit heeft geleid tot regionale verschillen en mogelijk ervaren onduidelijkheid bij betrokkenen. Als reactie op de ervaren onduidelijkheid in de rolverdeling tussen schoolbesturen en samenwerkingsverbanden is in 2020, met de evaluatie en verbeteraanpak passend onderwijs, een programma van eisen opgesteld. In dit programma van eisen staan de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden voor passend onderwijs van schoolbesturen en samenwerkings­verbanden omschreven.

Doel

Het doel van het ministerie van OCW met het herzien van het programma van eisen is om
meer duidelijkheid en overzicht te geven aan schoolbesturen en samenwerkingsverbanden waar zij wettelijk verantwoordelijk voor zijn en wat er minimaal van hen wordt verwacht. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit programma van eisen de huidige wettelijke taken en verantwoordelijkheden beschrijven, die op een overzichtelijke manier in kaart zijn gebracht. In de toekomst zal het ministerie van OCW dit programma van eisen regelmatig bijstellen om nieuwe wettelijke eisen hier een plek in te geven.

In de bijlage het Programma van Eisen.