Update Zwemonderwijs
Een antwoord op kamervragen (een gedeelte) uit de brief van minister voor Langdurige Zorg en Sport wat wellicht informatief zou kunnen zijn:
Diplomabezit kwetsbare groepen
Tussen 2018 en 2021 werd in totaal 3,5 miljoen door Jeugdfonds Sport en Cultuur uitgegeven aan zwemles voor ongeveer 13.000 kinderen.
Ik (de minister) ben voornemens 500.000 euro extra aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur toe te kennen, speciaal gericht op uitbreiding van de mogelijkheden zwemles voor ouders met een kleine beurs.
Naast deze aanvulling ben ik in overleg met de Nationale Raad Zwemveiligheid, Special Heroes en Jeugdfonds Sport en Cultuur over de wijze waarop meer kinderen met een beperking zwemvaardig kunnen worden.
Via de site van Uniek Sporten zijn 104 zwemlesaanbieders in Nederland vindbaar die zwemles aanbieden voor kinderen met een beperking.
Om lokaal de mogelijkheid te bieden in te zetten op zwemles voor kinderen die een grote afstand tot de zwemles ervaren, kan het uitvoeringsbudget Sportakkoord hiervoor worden ingezet. In de communicatie richting gemeenten over de middelen 2022 wordt dit meegenomen.
Schoolzwemmen
Uit onderzoek van het Mulier Instituut weten we dat schoolzwemmen vooral belangrijk is voor kinderen uit kwetsbare wijken die anders niet in contact komen met zwemles.
Voor de betreffende leerlingen schoolzwemmen de enige wijze is om in aanraking te komen met zwemles. Ben ik met de collega van OCW aan het verkennen of we gemeenten kunnen stimuleren om zwemles onderdeel te laten zijn van het aanbod van Rijke Schooldag.
Voor schoolzwemmen geldt eveneens (zie boven) dat gemeenten in 2022 ertoe over kunnen gaan uitvoeringsbudget van het sportakkoord hiervoor in te zetten.
Hier is heel de brief te lezen.