Vaccinatie kinderen 5 tot 11

09-12-2021

Ouders mogen binnenkort hun kinderen van vijf tot en met elf jaar laten vaccineren tegen COVID-19.

Vanaf de tweede helft van januari worden zij uitgenodigd voor een prik, zo heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerder op de dag om de coronaprik aan te bieden bij jonge kinderen. Daarbij merkte de raad wel op dat “alle vormen van drang” moeten worden vermeden en dat het niet nemen van een vaccin niet mag leiden tot bijvoorbeeld uitsluiting van onderwijs.

Voor kinderen van vijf tot en met elf jaar die een verhoogd medisch risico hebben, werd het deze week al mogelijk gemaakt om een coronavaccin te krijgen. Hun vaccinaties kunnen naar verwachting vanaf 20 december beginnen. Het gaat daarbij om het vaccin van BioNTech/Pfizer, maar ze krijgen wel een lagere dosis dan tieners en volwassenen.

De meeste jonge kinderen merken nauwelijks iets van een coronabesmetting, maar in zeldzame gevallen wordt een kind toch ernstig ziek. Zo houdt de Gezondheidsraad rekening met 100 tot 150 gevallen van MIS-C. Dat is een ernstige ontstekingsreactie in vitale organen. In dat geval moet een kind worden opgenomen op een verpleeg- of zelfs ic-afdeling. Bron

De Jonge benadrukte dat het aan de ouders is om te beslissen of ze hun kinderen laten vaccineren.

“De keus is vrij, maar de Gezondheidsraad zegt wel dat het verstandig is om het te doen.”

Hij voegde eraan toe dat bij het besluit van het kabinet naast de ‘directe gezondheidswinst’ ook de indirecte een rol heeft gespeeld: “Als je op deze manier kunt voorkomen dat kinderen last hebben van schoolsluitingen of andere contactbeperkende maatregelen, is dat voor hun ontwikkeling echt geweldig. Het belang van de kinderen staat voorop.”

Hoewel een infectie bij kinderen in die leeftijdsgroep over het algemeen mild verloopt, wegen de voordelen van vaccinatie op tegen de nadelen, zegt de Gezondheidsraad. Eerder adviseerde de raad al om kinderen met een zwakke gezondheid in te laten enten en ook dat advies nam het kabinet over.

Vanaf zaterdag 18 december vallen de uitnodigingen op de mat bij de kinderen met medisch risico.