Dag van het Praktijkonderwijs

02-06-2023

De Dag van het Praktijkonderwijs: 25 jaar leerlingen die opbloeien in de praktijk 

Maandag 12 juni 2023 is de Dag van het Praktijkonderwijs. Op deze dag draait het om de bijna dertig duizend leerlingen die opgeleid worden voor beroepen waar in Nederland een schreeuwend tekort aan is, zoals hovenier, metaalbewerker of winkelmedewerker.

Dit jaar bestaat het praktijkonderwijs 25 jaar. De sector heeft in deze periode bewezen van grote maatschappelijke waarde te zijn. Ter ere van dit jubileum organiseert de Sectorraad Praktijkonderwijs een grootschalig congres. Het congres wordt geopend door prinses Laurentien en onderwijsminister Dennis Wiersma is een van de sprekers.

Dag van het Praktijkonderwijs

Vraag een voorbijganger op straat welke middelbare schoolsoorten er zijn, en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: vwo, havo en vmbo. Praktijkonderwijs wordt in dit rijtje vaak vergeten. Sterker nog, de meeste mensen kennen het praktijkonderwijs helemaal niet. Daar wil de Sectorraad Praktijkonderwijs verandering in brengen met de Dag van het Praktijkonderwijs, dit jaar op 12 juni en voortaan elke tweede maandag in juni. Op deze dag vraagt de Sectorraad Praktijkonderwijs aandacht voor de leerlingen, docenten en scholen in het praktijkonderwijs.

Praktijkonderwijs: opbloeien in de praktijk

Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs. In Nederland zijn er 175 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal 29.000 leerlingen. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar die sterk zijn in praktische vakken. De leerlingen leren in kleine klassen vooral vanuit de praktijk en door te doen. Hierbij is veel ruimte voor maatwerk. De leerlingen worden opgeleid voor beroepen waar in Nederland grote vraag naar is, in sectoren zoals techniek, horeca, groen, facilitair en detailhandel. Daarnaast is het onderwijs gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de leerlingen in de maatschappij.

Praktijkonderwijs bestaat 25 jaar

In de afgelopen decennia heeft het praktijkonderwijs bewezen van grote maatschappelijke waarde te zijn. Leerlingen worden begeleid naar een economisch zelfstandig bestaan. In de bovenbouw lopen leerlingen stage en kunnen ze tal van branchecertificaten en praktijkverklaringen halen. De opleiding wordt afgerond met een officieel door het ministerie van OCW erkend schooldiploma. Na het

praktijkonderwijs gaan veel leerlingen direct aan het werk. Met een opleiding in het praktijkonderwijs hebben ze de banen voor het uitkiezen. Maar ook veel leerlingen stromen met succes door naar een vervolgopleiding.