GO op bezoek Petraschool (SBO)

14-03-2022

Samenwerkend leren met lef.

Op bezoek bij de SBO Petraschool in Eindhoven. Na een hartelijke ontvangst en het voorstellen aan elkaar gaan we de diepte in.

Daarbij valt me op dat in het gesprek als rode draad naar voren komt: samen, in samenhang, samenwerkend, geïntegreerd, in netwerkverband, streven naar inclusiever naast werken aan kwaliteit vanuit beweging, cultuur en verwondering.

Uitdagingen genoeg, maar er is ook al veel gerealiseerd de afgelopen jaren. Ik praat met Rita van Leeuwen. Een betrokken, ervaren schoolleider die weet wat ze wil en het contact met de leerlingen belangrijk vindt en daar ook zichtbaar van geniet. Ze kent iedere leerling bij naam en bij de rondleiding door de school is er veel interactie met hen.

Vol trots laat Rita haar kwaliteitssysteem zien, dat in de loop van de jaren door de school ontwikkeld is en ook regionaal van betekenis is. Er ontstaat een boeiend gesprek over kwaliteit en opbrengsten, van ‘volgend’ naar plannend aanbod, over de kwaliteit van de opbrengsten en de didactische keuzes en interventies die daaruit voortvloeien.

Pareltjes ‘zat’ die wellicht in de week van het GOngres in november gedeeld kunnen worden.

Een mooie parel is die over het onderwijsaanbod met een flexibel systeem van arrangementen waarbij de uitstroom goede resultaten oplevert. Ook een topper zijn de professionele netwerken in de school die de kwaliteit borgen. Interessant is ook het kwaliteitssysteem(denken) dat wellicht ook voor anderen buiten de regio Eindhoven van toegevoegde waarde kan zijn. Tot slot is een mooi onderwerp hoe ver het IKC in wording is – wat zeer kansrijk wordt opgetuigd.

We zullen zien welke van deze onderwerpen aan bod zal komen.

Onder de indruk verlaat ik het pand!