GO op bezoek Het Pleysier College (VSO)

27-10-2021

In het kader ‘Sectorraad GO komt naar je toe’ …. een bezoekje aan Het Pleysier College (Den Haag).

Vanaf het eerste moment in gesprek. Ook dit bezoek was een beleving. Vraaggestuurd in optie forma en in alles opzoek naar verbeteren, groei en ontwikkeling. Een horizontaal georganiseerde organisatie, waarin jezelf professioneel inzetten en daarmee jezelf uitdagen, verder komen en jezelf en anderen verbazen.

De opbrengst(studie) dag, die de dag voor ons bezoek heeft plaatsgevonden, was een feestje. Er werden niet alleen successen gevierd, maar er werd ook kritisch onderzoekend gekeken naar welke doelen er voor het komend jaar ingezet gaan worden. Onder andere; hoe combineer je het ‘je weer prettig, veilig en goed te voelen’ met het (zin hebben om) weerstand en confrontatie (te willen) aangaan.

De perfecte fout

Uitspraken als: de perfecte fout is nodig, we leren de mensen weer te leren, leerlingen gaan vertrouwen in zichzelf en ervaren dat ze er echt toe doen. Dat ze er met alle ‘gekkigheden’ mogen zijn. Geen oordeel meer, maar kijken naar wat kan en waar men heen wil.

Dit, met een bevlogen, gezond typisch gedreven en divers team. Wat o.a. werkt met de 4 sleutels voor een effectieve les en de ‘Spiegelei-methode’: een binnenkring die onderzoek doet en presenteert aan de buitenkring. Een methode waarop nieuwe ideeën vorm krijgen binnen de school.

Je krijgt gewoon zin om onderdeel van dit team uit te maken. Ze hebben dan dus ook (vooralsnog) geen last van medewerkers tekort.