Nice to know week 35

27-08-2020

Cirkels van nabijheid

De lesmethode Cirkels van Nabijheid  legt op heldere wijze uit dat de weg naar weerbaarheid loopt via bevorderen van autonomie, verbondenheid en competentie. Het nieuwe en bijzondere aan de Cirkels is dat zij werken aan de voorwaarden voor weerbaarheid: ze helpen kinderen te begrijpen welke mensen wat met hen mogen doen. Dat begrip is een  voorwaarde voor weerbaarheid en werd tot nu toe over het hoofd gezien.

Cirkels van Nabijheid is ontwikkeld voor kinderen met een meervoudige beperking, voor kinderen die zowel lichamelijk als verstandelijk voor uitdagingen staan, maar de Cirkels zijn veel breder inzetbaar. Zoals een gemiddeld intelligent kind met een autismespectrumstoornis (ASS) dat grenzen van anderen niet aanvoelt, of een lichamelijk niet-beperkt kind met Down dat iedereen lief vindt. Zij kunnen beiden veel baat hebben bij de Cirkels. Voor scholen en andere zorgprofessionals die de methode in willen voeren is er de mogelijkheid deel te nemen aan de Workshop Cirkeltrainer worden in de Cirkels van Nabijheid. Deze interactieve workshop bestaat uit theorie en praktijk.  In de bijlage, onderaan dit Nice to Know-overzicht, vind je de informatiebrief met alle informatie. 

Laat een kind wat langer rups zijn

Uit de NRC-reeks het Zomeravondgesprek  willen we jullie het artikel ‘Laat een kind wat langer rups zijn’ , geplaatst op vrijdag 21 augustus jl. ,niet onthouden. 

Het is de weergave van een en gesprek tussen de volgende twee gasten. Jelle Jolles,  emeritus hoogleraar, 71 jaar, bekend van het boek Het tienerbrein. Zijn boek Leer je kind kennen is net verschenen en de boodschap is dat het brein van adolescenten zich nog tot ver na hun twintigste ontwikkelt.  En Nadia Zerouali (44), kookboeken-schrijver, receptenbedenker en presentator. Lees het hier

Factsheet nieuwe spelregels online gezet over sponsoring van scholen

Sponsoring van scholen kan bestaan uit het beschikbaar stellen van een geldbedrag, maar ook korting op lesmaterialen of andere producten valt hieronder. Het kan ook gaan om activiteiten die geheel of gedeeltelijk mogelijk worden gemaakt door een sponsor, het leveren van aanpassingen aan het gebouw of het schoolplein, de aanschaf van computers of de catering. 

Het ministerie van OCW heeft in een factsheet nieuwe spelregels online gezet.

Download

Informatiebrief Cirkels van nabijheid