Schreudercollege heeft een praktijksimulatielokaal

26-03-2021

Het Schreuder College De Villeneuvestraat in Rotterdam heeft sinds kort een simulatielokaal, waarin leerlingen die moeilijk leren door middel van simulatie een las-, en/of vorkheftruck certificaat kunnen behalen. Rekenen/wiskunde, Nederlands en Engels worden aangeboden op een Active Floor en middels een rijsimulator worden de leerlingen klaargestoomd voor het halen van het rijbewijs B. “Op deze manier vergroten wij enorm het perspectief van de leerlingen”, aldus docent en aanjager van het project, Sjoerd Nicodem.

De vso-school begon in september 2019 met alleen een lassimulator in het praktijklokaal. Dat bleek zo’n succes dat inmiddels een heel lokaal is ingericht met simulatie-apparaten. “Tijdens het gebruik van de lassimulator bleek dat angstige jongeren, en/of met verminderde motoriek, ADHD of autisme, baat hebben bij zo’n tussenstap. Op een veilige en duurzame manier leren zij bij ons nu de beginselen van het vak. Dat is de aanzet geweest om verder te kijken naar wat nog meer mogelijk is op simulatiegebied. We hebben leerlingen laten kiezen wat bij hen het meest zou aanslaan door een trailer te laten komen van HK Mobile. Toen bleken de vorkheftruck en de rijsimulator het populairst”, aldus docent Sjoerd Nicodem.

Win-win-situatie

“De onderwijsuitdaging van onze doelgroep is enorm en dat vraagt om uitdagend onderwijs dat aansluit op de uitstroomrichting. Het zorgt ervoor dat er meer certificaten worden behaald en het rijbewijs B. Dan hebben we wat mij betreft een win-win-situatie. Dit bevordert alleen maar de doorstroom naar arbeid.” De middelen om de simulatoren te bekostigen heeft docent Sjoerd Nicodem bijeen gekregen door diverse subsidies aan te vragen. “Praktijkonderwijs is een ondergeschoven kindje, waardoor wij genoodzaakt zijn om buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar externe gelden.”

Het Schreuder College De Villeneuvestraat

Het Schreuder College De Villeneuvestraat is een praktijkschool waar speciaal voortgezet onderwijs wordt gegeven aan leerlingen die vastlopen in het regulier onderwijs. De leerlingen op De Villeneuvestraat leren moeilijk door gedragsproblemen of stoornissen. In kleinere klassen en met extra ondersteuning worden zij klaar gemaakt om toch zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij.