Terugblik ALV 28 juni

29-06-2022

Een goed bezochte vergadering (meer dan 50 leden) met een mooie agenda.

De belangrijkste zaken waren de benoemingen van vier nieuwe bestuursleden, het vaststellen van ons Koersdocument voor de komende jaren en het gesprek met OCW over de routekaart naar inclusiever onderwijs. Navolgend de belangrijkste resultaten. 

Vier nieuwe bestuursleden 

Onze sector staat voor grote uitdagingen. Denk aan diverse zaken uit het Coalitieakkoord, de inzet op Inclusiever onderwijs en de aanpak van het medewerkerstekort. Om er maar een paar te noemen. Om hier ook bestuurlijk voldoende inzet op te kunnen plegen was er de wens om het bestuur uit breiden met vier personen (waarmee we totaal op 8 bestuursleden komen).

De nieuwe bestuursleden zijn: Hilbert de Vries (bestuurder SSOE), Yvonne Beishuizen (Voorzitter College van Bestuur RENN4), Frank van Esch (lid college van bestuur Ozeo) en Janet van der Heijde (directeur van SBO it Heechhôf en SBO Sjalom). De benoeming door de ALV was unaniem, hieronder is de motivatie van de nieuwe bestuursleden te lezen.

Koersdocument 

De Sectorraad GO is vorig jaar ontstaan uit een fusie van SBO Werkverband en LECSO. Daarmee stond 2021 vooral in het teken van het inregelen van de vereniging en alle zaken die daarbij horen. En richten we ons in 2022 op de koers voor de komende jaren.

In het koersdocument wordt de inhoudelijke hoofdrichting van onze vereniging geschetst en de manier waarop we onze vereniging en het bureau verder willen inrichten.

De ALV heeft hiermee unaniem ingestemd met dien verstande dat het actief volgen van de ontwikkelingen rondom de eventuele overgang van VSO naar het VO als punt is toegevoegd. 

Inclusiever onderwijs 

Het Ministerie van OCW is in de eindfase van het opstellen van een routekaart naar inclusiever onderwijs. In deze routekaart wordt langs zes lijnen beschreven hoe OCW de route daarnaartoe voor zich ziet. Jérôme Smits, MT-lid bij OCW was bij de ALV aanwezig om deze kort te schetsen en met de ALV in gesprek te gaan over de inzet van het GO hierin.

Jérôme gaf aan blij te zijn met hetgeen hierover in ons Koersdocument (zie hiervoor) is verwoord. De ALV was vooral verrast over de situatie dat er nog zo weinig echt concreet bekend lijkt te zijn.

De ALV heeft besloten dat de Sectorraad GO de komende maanden zelf gaat werken aan een Manifest waarin we onze eigen visie op inclusiever onderwijs verwoorden. 

Quote’ nieuwe bestuursleden

Hilbert de Vries: Een quote, is hetgeen ook de titel is van ons strategisch beleidsplan en motto, waar ik echt voor sta en ga. “Samen grenzen verleggen”. Het bewandelen zetten op paden die er wellicht nog niet zijn. Grenzen van leerlingen, van medewerkers, van expertise, de samenwerking zoeken in het belang van inclusiever denken en handelen. Uiteindelijk hopelijk een onderwijslandschap met zo weinig mogelijk grenzen en met maximale mogelijkheden voor de leerlingen. Daar wil ik me voor inzetten en daarom heb ik me aangemeld voor deze functie.

Yvonne Beishuizen: Mijn motivatie om mij te kandideren als bestuurslid van de Sectorraad GO is dat ik het belangrijk vind om de stem van het speciaal onderwijs ook landelijk te laten horen en daaraan bij te dragen. Juist vanuit de gedachte dat speciaal of specialistisch onderwijs bij kan dragen vanuit haar specifieke expertise aan inclusiever onderwijs. En als je deze mening bent toegedaan, dan vraagt het ook om je (mijn) verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast heb ik expertise van buiten het onderwijsdomein en kan die ook meebrengen in dit domein.

Janet van der Heijde: Ik heb hart voor het onderwijs en passie voor het speciale kind. Als verbinder in complexe organisaties wil ik het verschil maken in kwaliteit van onderwijs en streven naar meer gelijkheid voor alle leerlingen. Met elkaar dragen we bij aan kansengelijkheid en ruimte voor iedereen om zich te ontwikkelen tot goede burgers en goede professionals.  De Sectorraad Gespecialiseerd onderwijs wil zich hard maken om voor alle leerlingen een passende vorm van onderwijs te bieden passend bij hun mogelijkheden.

Dat vraagt om verbinding met het regulier basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ook de gemeente, het samenwerkingsverband en hulpverlenende instanties.

De belofte ook om de krachten te bundelen en te ondernemen als er belemmerende factoren zijn en te organiseren als het er nog niet is. Het is belangrijk dat we gaan in spelen op inclusiever onderwijs en thuis en nabij onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Regulier waar het kan, speciaal waar het moet. 

Mijn wens is dat creativiteit gaat vloeien, innovaties kunnen plaatsvinden en vakmanschap gaat bloeien. Daar wil ik me voor inzetten en daarom heb ik me aangemeld voor deze functie.

Frank van Esch: Over gespecialiseerd onderwijs heeft heel Nederland wel een mening. Maar wie kent die leerlingen en hun ouders/verzorgers, wie kent de teams op die scholen? En hoe komen die belangen tot uitdrukking in allerlei landelijke besluiten? En hoe delen we binnen de sector de kennis die er is? Als bestuurder van so-, vso-, sbo-, en pro-scholen in Zeeland lever ik graag een bijdrage aan de belangrijke rol die de sectorraad GO daarin heeft. Leggen van verbindingen is daarbij voor mij het kernbegrip.