Uitkomsten van de analyse vsv-effectrapportage 2022-2023

27-06-2024

Elke Doorstroompunt-regio levert elk jaar de vsv-effectrapportage aan bij DUO. De vsv-effectrapportages geven het ministerie van OCW inzicht in het effect van de regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten. Wat blijkt uit de analyse van de vsv-effectrapportage 2022-2023?

In 90% van de regio’s zijn de beoogde streefcijfers voor nieuwe vsv’ers dit jaar niet behaald. 

Succesfactoren

De regio’s die er wel in slagen om de streefcijfers te behalen noemen als succesfactoren o.a. goede samenwerking tussen leerplicht-Doorstroompunt en onderwijs, preventieve aanpak, maatwerk bieden en doorstroomcoaches op het mbo.

Knelpunten

De belangrijkste knelpunten voor het behalen van de streefcijfers zijn een krappe arbeidsmarkt in combinatie met de financiële noodzaak om inkomen te hebben, persoonlijke en mentale problemen, en multiproblematiek.

Een deel van de studenten stroomt ongediplomeerd uit naar werk. Er zijn geen aanwijzingen dat bedrijven structureel en bewust aan ‘groenpluk’ doen. Er is wel een lichte stijging te zien in het aantal studenten dat aangeeft liever te willen gaan werken.

Basis op orde

De basis op orde is de meest genoemde maatregel om streefcijfers alsnog te behalen. Het gaat dan om aanpak van lesuitval, verzuim/aanwezigheidsaanpak, tijdig signaleren-melden- contact, (studieloopbaan-)begeleiding.

Maatregelen die goed lijken te werken zijn o.a.: maatwerktrajecten met persoonlijke aandacht, inzetten van overstapcoaches en/of verzuimcoaches en kunnen proeven van opleidingen en bedrijven. Opvallend is dat data-gedreven werken het meest wordt genoemd als maatregel die minder goed werkt.

Extra financiële middelen

Tweederde van de regio’s heeft dit studiejaar gebruik gemaakt van de extra financiële middelen die op grond van de Regeling specifieke uitkering extra financiële middelen RMC-functie beschikbaar was. Dat geld is vooral besteed aan extra menskracht.

Download hier de Analyse vsv-effectrapportage 2022-2023