Versoepeling coronaregels

14-09-2021

Het kabinet heeft besloten de coronaregels voor het (gespecialiseerd) onderwijs te versoepelen. 

Vanaf 20 september is het niet meer nodig dat de hele klas in het SBO en SO in quarantaine gaat vanaf bij één besmetting. Als een leerling besmet is met het coronavirus worden niet alle kinderen in de klas aangemerkt als nauw contact. 

Daardoor hoeft niet de gehele klas in quarantaine. De GGD besluit op basis van maatwerk welke quarantainemaatregelen er nodig zijn bij een coronabesmetting op school. Voor het vso was dit al het geval en daar verandert nu niets aan.

Vanaf 25 september vervalt In het voortgezet (speciaal) onderwijs de mondkapjesplicht. Vanaf dan is het ook niet meer nodig om 1,5 meter afstand te houden in het vso. Mondkapjes moeten nog wel gedragen worden in het leerlingenvervoer en openbaar vervoer.  

Het kabinet volgt hierin het advies van het OMT. Natuurlijk zijn we (samen met vele anderen) blij dat de regels op een veilige manier versoepeld kunnen worden en dat zo veel mogelijk leerlingen onderwijs kunnen volgen op hun school.

Het ministerie van OCW stelt samen met het RIVM praktische richtlijnen op die zo snel mogelijk worden gecommuniceerd middels een nieuw servicedocument, brief aan de scholen en een Q&A. Deze worden z.s.m. vertaald in geactualiseerde protocollen.  

Preventief testen 

Het advies om regelmatig preventieve zelftesten in te zetten voor niet beschermde medewerkers en voor leerlingen in het vso blijft gelden.  

rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/09/14/versoepeling-van-coronaregels-in-het-onderwijs