Week tegen Pesten: praktijkvoorbeeld
Onderwerp: Van en Voor leden

Op Het Kesper College (vso) in Gouda vinden ze het heel belangrijk om vol in te zetten op de Week tegen Pesten.
“Iedereen hier op school heeft zijn of haar eigen problematiek, en alle leerlingen weten dus heel goed hoe belangrijk een veilig klimaat en ‘begrip hebben voor elkaar’ zijn”, aldus Lisette Willems, pedagogisch medewerker en anti-pest coördinator op de school. “We zagen tijdens onze activiteiten deze week ook echt dit begrip voor elkaar naar boven komen, heel mooi is dat.”
Al voor de start van de week werden posters opgehangen in de school en hoorden de leerlingen dat deze week eraan kwam. “Ik heb ook de leraren mails met links naar lesmateriaal gestuurd en echt benadrukt: doe hier dagelijks iets mee”, aldus Lisette. Tijdens de week kregen leerlingen onder meer uitleg over ons respectprotocol en werden gesprekken in de klas gevoerd, onder meer met behulp van het spel ‘Vriend en vijand’. Lisette: “Dat leverde goede discussies op, het Lagerhuis was er niets bij.” Ook ontwikkelde de school een eigen ‘Pesttest’, waarbij leerlingen (indien gewenst anoniem) vragen kregen over bijvoorbeeld hoe vaak zij denken dat er gepest wordt, en wie hen zou helpen als ze gepest zouden worden.
“We vinden het heel belangrijk dat leerlingen nadenken over wat er in de school kan spelen op het vlak van pesten en vooral ook dat ze weten wat je eraan kan doen, hoe je medeleerlingen kan helpen en wie je kan benaderen als je zelf met pesten te maken krijgt of als je het ziet”, vertelt Lisette. “En dat ze dus leren om begrip voor elkaar te hebben. Je kan pesten nooit helemaal de kop in drukken, met pubers met rondvliegende hormonen en soms ook verschil in mening over wat plagen en wat pesten is. Maar op deze manier willen we er alles aan doen om het terug te dringen.”
De Week tegen Pesten helpt ook echt daarin, aldus Lisette: leerlingen gingen er echt over nadenken, en toonden tijdens de activiteiten begrip voor elkaar. “Leerlingen hebben hier ook allemaal hun eigen achtergrond, en hebben bijna allemaal te maken gehad met pesten in het reguliere basisonderwijs doordat ze daar uit de toon vielen. Juist zij weten dus hoe belangrijk het is om begrip te hebben voor anderen en ze uiten dat ook echt naar elkaar.”
De school wil ook de rest van het jaar aandacht blijven besteden aan het probleem van pesten, bijvoorbeeld in de lessen. “Dit thema kan bijvoorbeeld ook op een subtiele manier terugkomen in lessen over burgerschap en de ontwikkeling van je lichaam en de pubertijd.” En daarnaast blijft aandacht voor een open klimaat belangrijk, waarbij leerlingen bij problemen gemakkelijk naar de mentor of iemand anders in de school stappen. Lisette: “We kennen hier kleinere groepen dan in het reguliere vo, waardoor je soms makkelijker weet dat er iets speelt en dingen voor kan zijn. En verder hebben docenten een belangrijke rol. Op onze school hebben de docenten – doordat ze zich ervan bewust zijn dat ze met kwetsbare leerlingen werken en hun ervaring met deze doelgroep – denk ik een benaderbare uitstraling, dat is essentieel.”
En als zich dan toch iets voordoet? Als we er niet uitkomen kijken we naar ons pestprotocol en wat de opties dan zijn, maar investeren in het gesprek, een open klimaat en begrip, dat is vaak al de oplossing.”
Contactgegevens school: lisette.willems@horizon.eu