In kaart leraren- en schoolleiderstekort

Het personeelstekort is een van de grootste uitdagingen voor het onderwijs. Ondanks ramingen is onbekend hoe groot het tekort daadwerkelijk is.

Zo worden de verborgen vacatures niet geregistreerd en is er geen eenduidige manier van registreren. Een nieuwe uitvraag moet hier verandering in brengen.

De uitvraag is ontwikkeld door (en in samenwerking met) de PO-Raad , het ministerie van OCW, onderzoeksbureau Centerdata en schoolbesturen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere.

Hierbij worden zowel de openstaande als de verborgen vacatures in kaart gebracht. Van een verborgen vacature is sprake wanneer een school een oplossing voor een formatieprobleem gevonden heeft, op een manier die eigenlijk niet wenselijk is. Bijvoorbeeld een onderwijsassistent of stagiair voor de klas. 

We vinden het goed nieuws dat de ’tekorten’ goed en actueel in kaart worden gebracht. We gaan er vanuit dat er ook rekening is gehouden met het gespecialiseerd onderwijs, dat straks in de overzichten deze doelgroep terug te zien zal zijn en dat op termijn er ook zicht komt op de tekorten van alle medewerkers op de scholen. Dus daarom graag jullie medewerking.

Zeker in het gespecialiseerd onderwijs is het juist het teamverband wat ervoor zorgt dat onderwijs met de daarbij echt noodzakelijke en rand-voorwaardelijk extra ondersteuning geboden wordt. Zonder (o.a.) voldoende assistenten aanwezig kan menig GO school niet (veilig) open c.q. functioneren.

Lees meer informatie in de veelgestelde vragen & antwoorden of hier.