Vensters voor GO

11-11-2022

Wat doet Vensters ook voor GO?

Het grootste deel van de indicatoren van Vensters PO is geschikt voor het hele primair onderwijs, dus inclusief so en sbo. We nemen je even mee in wat Vensters wellicht voor jullie kan betekenen.

Voor het vso is gekeken naar Vensters VO. Een voorbeeld hiervan is de indicator Kernwoorden of aantal leerlingen, een populaire indicator onder ouders, die zonder aanpassing voor alle onderwijssoorten geschikt is.

Hetzelfde geldt voor de module van de Vensters-schoolgids (geschikt voor sbo, so en bo), de tevredenheidsonderzoeken (voor sbo, so, vso, pro, bo, vo) en de verschillende management rapportages.

Voor een deel van de indicatoren is gekeken naar aanpassingen of alternatieven. Bijvoorbeeld de indicator Onderwijstijd. Hierbij is gekeken naar aanpassingen die nodig zijn voor het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs. Daarnaast hebben we indicatoren die specifiek voor het gespecialiseerd onderwijs zijn opgesteld zoals Samenwerkingspartners.

Sinds 2020 is voor scholen in het voortgezet speciaal onderwijs ook de Vensters-vragenlijst voor het onderzoeken van tevredenheid en sociale veiligheid van leerlingen (vso) beschikbaar. Dat betekent dat het direct mogelijk is om onderzoeken te starten via Vensters. De vragenlijst is opgesteld in samenwerking met Praktikon.

Met de Vensters-vragenlijst voldoe je aan de wettelijke verplichting om de sociale veiligheid van leerlingen in en rond te school te monitoren.

Samenwerkingspartners op Scholen op de kaart

De indicator Samenwerkingpartners is alleen beschikbaar voor sbo, so en vso. De titel en vraagstellingen op scholenopdekaart.nl zijn recent veranderd om het begrijpelijker te maken voor ouders. Inhoudelijk is de indicator niet gewijzigd.

Had je de indicator samenwerkingspartners al gevuld? Dan staat je informatie nog steeds in Vensters. Controleer of de tekst nog klopt en publiceer de indicator.

Wat is er nieuw? Vso indicator uitstroomprofielen

Bezoekers van Scholen op de kaart kunnen binnenkort informatie vinden over het aantal leerlingen per uitstroomprofiel van een vso school. De indicator lijkt op de indicator profielkeuze voor vo-scholen en geeft informatie over de uitstroomprofielen van de leerlingen op een vso school. Er zijn 3 uitstroomprofielen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Leerlingen krijgen onderwijs in een passend profiel. Vso-scholen stellen voor elke leerling een plan op. In dit plan staat de verwachte uitstroombestemming van de leerling en een beschrijving van de ondersteuning en begeleiding.   

Om de informatie zichtbaar te maken op Scholen op de kaart kun je de indicator, samen met een toelichting, publiceren via Mijn Vensters

Waar werken we aan? Vso indicator Doorstroom naar vervolgonderwijs

Bezoekers van Scholen op de kaart kunnen eind dit jaar informatie vinden over het aantal leerlingen van een vso school dat doorstroomt naar vervolgonderwijs. Reguliere vo scholen hebben deze indicator al op Scholen op de kaart. De indicator geeft de bezoekers informatie over het vervolgonderwijs waar de leerlingen van een school naar doorstromen. Hier zie je welk vervolgonderwijs de leerlingen volgen.

De categorie ‘overig’ laat zien hoeveel procent van de leerlingen een andere keuze maakt en geen onderwijs volgt in het bekostigd onderwijs.

Ook hier kunnen scholen een toelichting schrijven bij de data. Om de informatie zichtbaar te maken op Scholen op de kaart kun je de indicator, samen met een toelichting, publiceren via Mijn Vensters

Op de hoogte

Via de Vensters nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen voor vso scholen. Ontvang je de Venster-nieuwsbrief nog niet? Meld je dan hier aan.

Nog iets onduidelijk? Neem dan kontakt met ons op, we beantwoorden jullie vragen graag!