Vraag het een collega

08-02-2024

Begin dit jaar zijn we begonnen met wekelijkse nieuwsbrieven. We hopen dat dit in een behoefte voorziet. In ieder geval leidt het nu al tot meer mails aan en telefoontjes naar ons bureau. En daar zijn we blij mee. We zullen de komende weken en maanden de nieuwsbrief blijven ontwikkelen zodat deze zo veel als mogelijk bijdraagt aan de onderlinge kennisdeling in de vereniging. Naast nieuws uit de regio waarmee we vorige week een voorzichtig begin hebben gemaakt denken we ook het thema: ‘Hebt u een vraag, vraag het de collega’s’ toe te voegen.

Zo werden we de afgelopen week benaderd met vragen die we als bureau wel in hoofdlijn konden beantwoorden, maar waarvan we denken dat deze door onze leden veel specifieker kunnen worden beantwoord. Deze vragen geven we onderstaand weer. Heeft een van jullie daarop een antwoord, stuur dit dan aan a.vandehaar@gespecialiseerdonderwijs.nl. Hij verzamelt ze dan en zet deze door naar de vragensteller. En als het breder interessante informatie oplevert, dan zal dat uiteraard breder worden gedeeld.

Als dit gaat werken, dan zal ook dit een vaste rubriek worden in de Nieuwsbrief. Even terzijde: het gaat dan om vragen die niet echt binnen een van onze portefeuillegroepen passen. Want vragen die daar wel passen bespreken we graag daar.

Vraag 1: Kennen jullie regio’s …

De eerste vraag: Kennen jullie regio’s waar collega-scholen zich specialiseren op specifieke groepen, bijvoorbeeld internaliserend gedrag, met als gevolg dat de kinderen met zwaardere problematiek zich vooral bij een andere school/bestuur melden? Met als gevolg een eenzijdige ‘peergroup’ als pedagogische omgeving voor leerlingen en een feitelijk een steeds zwaardere groep met een niet meer passende TLV-bekostiging? We lezen dus graag of anderen dit herkennen?

We weten wel dat er sprake is van een steeds zwaardere problematiek in het gespecialiseerde onderwijs. En dat daarmee de hoogte van de TLV steeds vaker tekort schiet. Maar of de oorzaak die in de vraag wordt genoemd daar onderligt weten we niet. We lezen dus graag of anderen dit herkennen?

Vraag 2: de groei van SO Cluster 3?

De tweede vraag: Kunnen jullie iets zeggen over de groei van het SO cluster 3? Hebben jullie zicht op de oorzaak? De trend van de groei is namelijk al langer gaande. Hoop dat jullie hier enigszins zicht op hebben!

We weten dat: het gespecialiseerd onderwijs als geheel sinds 2011 nauwelijks is gegroeid tot 1 feb 2023 (de laatste vastgestelde cijfers), maar binnen het gespecialiseerd onderwijs is er wel een verschuiving van het sbo naar cluster 3, of 4. In deze periode is het sbo bijna 13% gedaald en het so en vso met ruim 10% gegroeid.

We weten uit het onderzoek naar de wachtlijsten in het go, ook welke oorzaken daarvan door de respondenten zijn genoemd (onvoldoende goede randvoorwaarden in het regulier, maatschappelijke ontwikkelingen, corona, niet tijdig opschalen, wachtlijsten in de jeugdzorg). Maar we lezen graag jullie ideeën en beelden hierbij.