Zorgen voor meer mentale problemen bij de jongeren uit arme gezinnen

13-06-2024

Jongeren die opgroeien in armoede hebben meer kans op mentale problemen. Door stress in het gezin, sociale uitsluiting, een onveilige buurt – factoren die elkaar verder kunnen versterken. Wat kunnen we daaraan doen? Hoogleraar jongerenwelzijn Gonneke Stevens vertelt over het onderzoek hiernaar in Utrecht en Amersfoort.

Uit eerdere onderzoeken is bekend dat er een relatie is tussen armoede in gezinnen en de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Gonneke Stevens: “Deze kinderen hebben vaker last van stress, eenzaamheid, gedragsproblemen en het gevoel buiten de boot te vallen. Doordat ze bijvoorbeeld minder vaak lid kunnen worden van een sportclub en meer problemen ervaren met leeftijdsgenoten.” 

Dus dat weten we al. Maar niet hoe al die factoren elkaar beïnvloeden, via welke mechanismen die lopen en op welk niveau, legt ze uit. “Dat is natuurlijk heel belangrijk als je de mentale problemen in deze groep wil verminderen. Alleen door het gelijktijdig aanpakken van meerdere onderliggende mechanismen kun je hun situatie verbeteren.”

Minding the Gap

Hierover gaat het project Minding the Gap: een systeemperspectief om de mentale gezondheid te verbeteren van jongeren die opgroeien in armoede. Samen met Carlijn Kamphuis, ook van de Universiteit Utrecht, is Stevens projectleider van dit project. 

Lees hier het gehele verhaal