De effecten van NELI in het gespecialiseerd onderwijs

27-03-2024

Kohnstamm Instituut onderzoekt! Gezocht sbo-scholen, cluster 3 en 4 die mee willen meedoen.

Mondelinge taalvaardigheid – begrijpend luisteren en begrijpelijk spreken – is cruciaal voor schoolsucces en welbevinden van kinderen. Kinderen met een zwakke mondelinge taalvaardigheid hebben moeite om te kunnen deelnemen aan het onderwijs of aan sociale interactie. Vreemd genoeg is er in het onderwijs beperkte aandacht voor dit thema. Terwijl er met een goed onderbouwde aanpak aanzienlijke leerwinst kan worden geboekt.

Spectaculaire effecten

Met het NELI-tutorprogramma worden in Groot-Brittannië spectaculaire effecten bereikt. De mondelinge taalontwikkeling van kleuters die deelnemen stijgt in snel tempo: de extra leerwinst loopt op tot zeven maanden. Daarvoor volgen kleuters gedurende twintig weken, dagelijks korte tutorsessies, die worden uitgevoerd door goed getrainde onderwijsassistenten. NELI is vertaald en ook in Nederland beschikbaar. Dit schooljaar wordt het programma op zo’n 40 Nederlandse reguliere basisscholen uitgevoerd. De VU doet onderzoek naar de effecten van de Nederlandse versie.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat leerlingen uit het gespecialiseerd onderwijs niet zouden profiteren van het NELI- aanbod. In Groot-Brittannië werken scholen voor die doelgroep met succes met het programma.

Praktische voorwaarden

Komend schooljaar onderzoekt het Kohnstamm-instituut het effect van NELI in het Nederlandse gespecialiseerd onderwijs (sbo en cluster 3 en 4). Stichting Vinci zoekt scholen die willen deelnemen aan dat onderzoek. Een belangrijke vraag wordt in hoeverre het programma moet worden aangepast aan de context van het GO en de specifieke achtergronden van deelnemende kinderen. Die vraag proberen we in samenwerking met elke onderzoeksschool te beantwoorden. Samen onderzoeken we de praktische voorwaarden voor effectieve implementatie van het programma en ontwerpen we een uitvoering ‘op maat’.

Sbo-scholen en cluster 3 en 4 scholen kunnen zich aanmelden voor deelname. Deelnemende scholen krijgen de beschikking over de volledige NELI -methode. Dat wil zeggen: het trainingsprogramma voor tutors, onderwijsmaterialen en leermiddelen en inhoudelijke ondersteuning door coaches van Stichting Vinci. Met de LanguageScreen-app krijgen ze ook in korte tijd een betrouwbaar beeld van de taalontwikkeling van alle kinderen uit de onderbouw.

Kosteloos

Deelname is kosteloos, afgezien van de inzet van de NELI- tutor (vaak is dat een onderwijsassistent). De tijdsinvestering van de tutor is ongeveer 5 uur per week. Scholen ontvangen een vergoeding van 750 euro voor hun deelname aan het onderzoek.

Meer te weten komen? Dat kan op meerdere manieren. Neem rechtstreeks contact op met bartje@vinci-toponderwijs.nl.
Of lees meer over NELI op de website.