Onderwijs in justitiële jeugdinrichtingen
Onderwerp: Onderwijs en zorg
Jaarlijks verblijven een kleine 2.000 jongeren in een justitiële jeugdinrichting (6 locaties met gezamenlijk zo’n 500 plekken in Nederland). Net als alle jongeren hebben zij recht op onderwijs om te werken aan hun ontwikkeling en zo hun kansen in het vervolgonderwijs of op de arbeidsmarkt te vergroten.
Na signalen dat dit onderwijs onder druk staat heeft de Onderwijsraad hiernaar onderzoek gedaan en is zij deze week met haar rapport hierover naar buiten gekomen. Het blijkt een zeer lezenswaardig rapport met helpende aanbevelingen te zijn geworden.
Veranderende populatie
In het rapport wordt een schets gegeven van de afgelopen jaren veranderende populatie (gemiddeld ouder), van de grote ingewikkeldheid van de verschillende juridische kaders (en inspecties die hierop toezien) en tegelijkertijd de inzet die wordt gedaan om een steeds breder palet aan opleidingen aan te bieden.
Om hierin structureel verbeteringen aan te brengen en juist deze jongeren een betere kans op ontwikkeling te geven doet de Onderwijsraad drie aanbevelingen:
- Stem de regels en systemen van de betrokken ministeries (OCW, VWS en J&V) beter op elkaar af en ontwikkel een gedeelde visie op de rol en positie van onderwijs in justitiële jeugdinrichtingen.
- Kom, afgeleid van deze visie, tot toepasselijke onderwijswetgeving om deze jongeren variatie in onderwijs te kunnen bieden, examens goed te kunnen organiseren en daar een passend personeelsbeleid op te kunnen voeren.
- Versterk de samenwerking tussen JJI-scholen en andere onderwijsinstellingen. Hiermee kan niet alleen een breder aanbod in de JJI-setting worden aangeboden, maar kan, na het verlaten van de instelling ook het vervolg van de opleiding beter worden geborgd.
Als Sectorraad GO herkennen we het beeld en we zijn blij met de aanbevelingen. Samen met de betrokken ministeries werken we deze aanbevelingen graag concreet uit.
Download hier het rapport van de Onderwijsraad